Yoğurtlu Sıkma Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- Sıvı yağ (kızartmak için)
Yoğurt Sosu İçin:
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
Yapılışı:
- İnce bulguru derin bir kaseye alın ve üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ekleyerek 15-20 dakika kadar şişmeye bırakın.
- Şişen bulgurun içine rendelenmiş soğan, un, salça, tuz, karabiber, kimyon ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice yoğurun. Ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin.
- Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avucunuzda sıkarak köfte şekli verin. Tüm harcı bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
- Bir tavada sıvı yağı kızdırın ve köfteleri arkalı önlü kızartın. Kızaran köfteleri bir tabağa alarak fazla yağını süzdürün.
- Yoğurt sosu için; yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu bir kasede karıştırın.
- Servis tabağına yoğurtlu sosu yayın, üzerine kızartılmış köfteleri dizin.
- Küçük bir tavada tereyağını eritin, salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurun ve köftelerin üzerine gezdirin.
- Sıcak veya ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun!
|