Salçasız Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 su bardağı haşlanmış nohut (konserve veya kendiniz haşlayabilirsiniz)
- 1 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Soğanı ince ince doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Haşlanmış nohutları ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Bulguru tencereye ekleyin ve 1-2 dakika kadar bulgurları da kavurun, bu pilavın daha lezzetli olmasını sağlar.
- Sıcak su veya et suyunu, tuzu, karabiberi ve isteğe bağlı olarak kimyon ile defne yaprağını ekleyin. Karıştırıp kaynamaya bırakın.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatıp pilavı suyunu çekene kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika).
- Pilav suyunu çektikten sonra ocağı kapatın ve tencerenin altına bir bez veya ısıya dayanıklı bir yastık koyarak 10-15 dakika demlenmeye bırakın.
- Demlendikten sonra pilavı bir kaşıkla karıştırıp servis yapabilirsiniz. İsterseniz üzerine maydanoz serperek sıcak servis edin.
Püf Noktaları:
- Bulgurun su oranını kontrol edin; eğer bulgur çok sertse biraz daha sıcak su ekleyip pişirmeye devam edebilirsiniz.
- Nohutları kendiniz haşlıyorsanız, daha önceden suda bekletip yumuşamasını sağlayın.
- Pilavı demlendirme aşaması, tanelerin birbirine yapışmaması için önemlidir, bu adımı atlamayın.
|