Pirinçli bulgurlu mercimek çorbası nasıl yapılır?
Besin değeri yüksek ve doyurucu bir çorba arayanlar için pirinç ve bulgurun mercimekle buluştuğu nefis bir tarif. Hem pratik hem de ekonomik olan bu çorba, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, aile sofralarınıza lezzet katacak.
Pirinçli Bulgurlu Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1/2 su bardağı pirinç
- 1/2 su bardağı ince bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 8 su bardağı sıcak su
- 1 litre et suyu (isteğe bağlı)
Üzeri İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Soğanı yemeklik doğrayın, havucu rendeleyin veya küp küp doğrayın
- Geniş bir tencereye sıvı yağı alıp soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Havucu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin
- Yıkanmış mercimeği, pirinci ve bulguru ekleyip 1-2 dakika karıştırın
- Sıcak suyu (veya et suyunu) ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin
- Çorba pişerken ara sıra karıştırmayı unutmayın
- Ayrı bir tavada tereyağını eritip kırmızı toz biberi ekleyin ve 1-2 dakika kızdırın
- Çorbayı servis kaselerine aldıktan sonra üzerine hazırladığınız biberli tereyağını gezdirin
Püf Noktaları:
- Mercimek, pirinç ve bulgurun hepsini aynı anda eklemek çorbanın kıvamını mükemmel yapar
- Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur
- Çorbanın kıvamı koyu olursa sıcak su ekleyip inceltebilirsiniz
- Servis sırasında limon sıkmak çorbanın lezzetini arttırır
|