Pirinç ve bulgurlu yaprak sarma nasıl yapılır?

Hem pirinç hem de bulgurla hazırlanan bu nefis yaprak sarması, geleneksel lezzetlere farklı bir dokunuş getiriyor. Malzeme hazırlığından pişirme aşamasına kadar tüm süreçler detaylı şekilde anlatılarak, evde kolayca uygulanabilecek pratik bir tarif sunuluyor.

05 Kasım 2025

Pirinç ve Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz (damak zevkine göre)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)
  • 2 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşaması:


  • Pirinç ve bulguru bir kasede ılık suda 15 dakika bekletin, sonra süzün.
  • Soğanı rendeleyip, maydanozu ince ince doğrayın.
  • Asma yapraklarını tuzlu suda haşlayarak yumuşatın (salamura yaprak kullanıyorsanız, sudaki tuzunu almak için suda bekletin).

İç Harcın Hazırlanışı:

  • Geniş bir kasede süzülmüş pirinç ve bulguru karıştırın.
  • Rendelenmiş soğan, domates salçası, kıyılmış maydanoz, nane, karabiber, kimyon ve tuzu ekleyin.
  • Zeytinyağını ilave edip, tüm malzemeleri iyice karıştırın.

Sarma İşlemi:

  • Asma yapraklarının sert damar kısımlarını kesin.
  • Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde avucunuza alın.
  • Yaprağın geniş kısmına 1 tatlı kaşığı kadar iç harç koyun.
  • Yaprağın kenarlarını içe doğru katlayıp, sıkıca rulo şeklinde sarın.
  • Tüm yaprakları aynı şekilde sararak, tencereye sıkı bir şekilde dizin.

Pişirme:

  • Sarmaları geniş bir tencereye tabanı kaplayacak şekilde yerleştirin.
  • Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin ve bir tabak ile sarmaların üzerine baskı yapın.
  • Kapağını kapatıp, orta ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  • Piştikten sonra oda sıcaklığında dinlendirip servis yapın.

İpuçları:

  • Sarmaları çok sıkı sararsanız, pirinç ve bulgur şişerken yaprağın patlamasını önlersiniz.
  • İsteğe bağlı olarak iç harca çam fıstığı veya kuş üzümü ekleyebilirsiniz.
  • Pişirme suyuna limon suyu ekleyerek daha ferah bir tat elde edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;