Pirinç ve bulgurla doldurulmuş biber dolması nasıl yapılır?

Hem pirinç hem de bulgurun lezzetini bir arada sunan bu dolma tarifi, geleneksel tatları modern bir dokunuşla buluşturuyor. Dolmalık biberlerin içine hazırlanan nefis harç, pişerken yaydığı mis gibi kokularla iştah açıyor. Pirincin yumuşak dokusu ile bulgurun hafif çıtırlığının mükemmel uyumu, her ısırıkta damaklarda unutulmaz bir deneyim sunuyor.

31 Ekim 2025

Pirinç ve Bulgurla Doldurulmuş Biber Dolması Tarifi


Malzemeler:


  • 8-10 adet dolmalık biber (yeşil veya kırmızı)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşamaları:


1. Biberlerin Hazırlanması:

  • Biberlerin tepesini düzgünce kesin ve iç çekirdeklerini temizleyin.
  • Biberleri soğuk suda yıkayıp süzün.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Soğanı ince ince doğrayın.
  • Bir kasede pirinç ve bulguru karıştırın, üzerine sıcak su ekleyip 10 dakika bekletin.
  • Zeytinyağını bir tavada ısıtın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Suyunu süzdüğünüz pirinç ve bulgur karışımını tavaya ekleyin.
  • Tuz, karabiber, nane ve pul biberi ekleyip 2-3 dakika karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan alıp ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve karıştırın.

3. Biberlerin Doldurulması:

  • Hazırladığınız iç harcı biberlere doldurun, ancak biberlerin ağzına kadar doldurmayın (pişerken pirinç ve bulgur şişecektir).
  • Doldurduğunuz biberleri tencereye sıkıca dizin.

4. Pişirme:

  • Biberlerin üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin.
  • Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  • Pirinç ve bulgur yumuşayıp biberler pişince ocaktan alın.
  • 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.

İpuçları:

  • Biberlerin çatlamaması için iç harcı çok sıkı doldurmayın.
  • Pişirme süresi biberlerin büyüklüğüne göre değişebilir, kontrol ederek pişirin.
  • İsteğe bağlı olarak üzerine limon sıkabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek