Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3,5 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp, 2 su bardağı su ile haşlayın. Mercimekler yumuşayınca ocaktan alın.
- Soğanı küçük küçük doğrayın. Tencerede yağı kızdırıp soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Haşlanmış mercimekleri ve süzülmüş bulguru tencereye ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Sıcak suyu, tuzu ve baharatları ekleyip karıştırın. Kaynayınca ocağın altını kısıp tencerenin kapağını kapatın.
- Pilav suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra 10-15 dakika dinlendirin.
- Servis yapmadan önce pilavı bir çatalla karıştırıp kabartın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla haşlamamaya dikkat edin, dağılabilirler.
- Bulgur ve mercimek oranını 1,5: 1 şeklinde ayarlayın, böylece pilav daha lezzetli olur.
- Pilavı pişirirken tencerenin kapağını sık sık açmayın, buharda pişmesi gerekir.
- Dinlendirme süresi pilavın kıvamı için önemlidir, bu süreyi atlamayın.
- İsterseniz içine küçük doğranmış havuç veya biber ekleyerek farklı lezzetler yaratabilirsiniz.
|