Mantarlı Etli Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 300 gram kuşbaşı et (dana veya kuzu)
- 250 gram mantar (kültür veya kestane mantarı)
- 1 adet büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 demet maydanoz (servis için)
Hazırlanışı:
- İlk olarak, bulguru yıkayıp süzün ve bir kenarda bekletin.
- Geniş bir tencereye sıvı yağı alın, doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kuşbaşı etleri ekleyip yüksek ateşte suyunu çekene ve renk alana kadar pişirin.
- İnce dilimlenmiş mantarları ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip, mantarlar suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin.
- Domates salçasını ilave edip 1-2 dakika daha kavurun.
- Süzülmüş bulguru tencereye ekleyip, bulgurlar yağla iyice karışana kadar 3-4 dakika kavurun.
- Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu yavaşça ekleyin, kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp tencerenin kapağını kapatın.
- Bulgur suyunu çekip yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra, pilavı 10 dakika dinlendirin.
- Servis yapmadan önce ince kıyılmış maydanozla süsleyin.
Püf Noktaları:
- Etlerin yumuşak olması için önceden marine edebilirsiniz.
- Mantarları çok ince dilimlemek, pilavın kıvamını daha iyi hale getirir.
- Pilavı dinlendirmek, tanelerin birbirine yapışmasını önler.
- Su miktarını bulgurun cinsine göre ayarlayabilirsiniz.
Servis Önerisi:
- Yoğurt ve mevsim salatası ile birlikte servis edebilirsiniz.
|