Kuru domatesli bulgur pilavı nasıl yapılır, tarif nedir?
Kuru domatesin yoğun aromasıyla buluşan bulgurun lezzet şöleni: hem pratik hem besleyici bu pilav, günlük öğünlerinize renk katacak. İster ana yemek ister yan lezzet olarak sofralarınızda yerini alacak nefis bir tarif.
Kuru Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 4-5 adet kuru domates (kurutulmuş güneşte kurutulmuş domates)
- 1 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1/2 demet maydanoz
- 1 adet limonun suyu
Hazırlık:
- Kuru domatesleri sıcak suda 15-20 dakika bekletin ve yumuşayınca ince ince doğrayın
- Soğanı küp küp doğrayın, sarımsakları ince dilimleyin
- Maydanozu ince kıyın
Yapılışı:
- Zeytinyağını tencerede kızdırın, soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
- Kuru domatesleri ve salçayı ekleyip 2-3 dakika karıştırın
- Bulguru tencereye ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Tuz ve baharatları ekleyip karıştırın
- Sıcak suyu veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın
- Kaynayınca ocağın altını kısın, kapağını kapatıp 15-20 dakika pişirin
- Pilav suyunu çekince ocağı kapatın, üzerine havlu kağıt serip 10 dakika demlenmeye bırakın
- Son olarak maydanoz ve limon suyunu ekleyip karıştırın
Püf Noktaları:
- Bulgurun çok çabuk piştiğini unutmayın, fazla pişirmeyin
- Kuru domatesler tuzlu olabilir, tuzu buna göre ayarlayın
- İsterseniz içine 1/2 su bardağı haşlanmış nohut ekleyebilirsiniz
- Pilavı karıştırmadan demlenmeye bırakın ki taneleri ayrı düşsün
Servis Önerisi:
- Yoğurt veya cacık eşliğinde, yanında salata ile servis edebilirsiniz
- Üzerine bir kaşık zeytinyağı gezdirip servis yapabilirsiniz
|