Köftelik Bulgurlu Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz, karabiber
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 limonun suyu
- İsteğe bağlı: nar ekşisi, taze soğan
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeği süzmeden, sıcakken bulgurla birlikte derin bir kaseye alın ve karıştırın.
- Bulgur mercimek suyunu çekip şişene kadar 15-20 dakika dinlendirin.
- Rendelenmiş soğan, sarımsak, kıyılmış maydanoz, salça ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.
- Limon suyu ve sıvı yağı ekleyip tekrar yoğurarak karışımın kıvam almasını sağlayın.
- Elinizi ıslatarak karışımdan parçalar alıp köfte şekli verin.
- Servis tabağına alıp isteğe bağlı nar ekşisi ve taze soğanla süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla pişirmemeye dikkat edin, aksi halde köfte hamuru cıvık olabilir.
- Bulgurun iyice şişmesi için dinlendirme süresini tamamlayın.
- Köfte şekli verirken elinizi sık sık ıslatın, böylece karışım ele yapışmaz.
- Daha lezzetli olması için karışımı buzdolabında 1 saat kadar dinlendirebilirsiniz.
|