Etsiz Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Malzemeler:
- 20-25 adet kuru patlıcan
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet büyük soğan
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 4-5 su bardağı sıcak su
Hazırlık Aşaması:
- Kuru patlıcanları bol suda 30-40 dakika kadar ıslatın, yumuşayınca süzün
- Soğanı ince ince doğrayın
- Domatesleri rendeleyin veya küp küp doğrayın
- Maydanozu ince kıyın
İç Harcının Hazırlanışı:
- Bir kasede bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslatın, 10 dakika bekletin
- Tencereye zeytinyağını alın, soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
- Rendelenmiş domatesleri ilave edin, 5 dakika pişirin
- Bulguru, baharatları, tuzu ve maydanozu ekleyip karıştırın
- Son olarak nar ekşisini ekleyip iç harcını dinlenmeye bırakın
Dolmaların Hazırlanışı:
- Kuru patlıcanları tek tek açın
- Her bir patlıcanın içine hazırladığınız harçtan doldurun
- Dolmaları geniş bir tencereye sıkı bir şekilde dizin
- Üzerine 4-5 su bardağı sıcak su ekleyin
- Dolmaların dağılmaması için üzerine bir tabak kapatın
- Kısık ateşte 45-50 dakika pişirin
Servis Önerisi:
- Dolmaları ocaktan aldıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin
- Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz
- Üzerine yoğurt dökerek servis edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Kuru patlıcanları iyice yumuşayana kadar ıslatın
- İç harcını çok sıkı doldurmayın, pişerken bulgur şişecektir
- Pişme süresinin sonunda tencerede az miktarda su kalması normaldir
- Dolmaları çok karıştırmadan pişirin, dağılabilirler
|