Etli Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi
Malzemeler:
- 1 kg asma yaprağı (taze veya salamura)
- 300 g kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı nane
- 2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Asma yapraklarını sıcak suda 10 dakika bekletip süzün. Eğer salamura ise fazla tuzunu almak için suda bekletin.
- Geniş bir kasede kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan, domates salçası, zeytinyağı, maydanoz ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.
- Harcı 15-20 dakika dinlendirin.
- Asma yapraklarının sert damarlarını kesin veya çıkarın.
- Yaprakların iç kısmına 1 tatlı kaşığı harç koyup, kenarları içe katlayarak sıkıca rulo şeklinde sarın.
- Sarmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin, üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin.
- Yemek pişerken sarmaların dağılmaması için üzerine bir tabak kapatın.
- Kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra 15-20 dakika dinlendirip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Sarmaları çok sıkı sararsanız pişerken patlayabilir, çok gevşek sararsanız dağılabilir.
- Pişirme suyuna 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek ekşi sevenler için farklı bir lezzet katabilirsiniz.
- Dinlenmiş sarmaların lezzeti daha iyi olur, bu yüzden ılık veya soğuk servis edebilirsiniz.
|