Ekşili Nohutlu Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 2 yemek kaşığı un
- Sıvı yağ (kızartmak için)
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
Yapılışı:
- İnce bulguru derin bir kaseye alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika kadar şişmeye bırakın.
- Haşlanmış nohutu robottan geçirerek püre haline getirin.
- Soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın.
- Şişen bulgurun suyunu süzün, nohut püresi, rendelenmiş soğan, salçalar, ince kıyılmış maydanoz ve baharatları ekleyerek yoğurun.
- Harcın kıvamını kontrol edin, gerekirse un ekleyerek köfte hamurunuzu elinizle şekil alacak kıvama getirin.
- Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler şeklinde şekillendirin.
- Köfteleri kızgın sıvı yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın ve kağıt havlu serili tabağa alın.
Sos Hazırlığı:
- Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, salçayı ekleyip kavurun.
- Üzerine sıcak su, nar ekşisi, kırmızı toz biber ve tuzu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynayan sosun altını kısın ve kızarttığınız köfteleri sosun içine yerleştirin.
- Köfteleri 10-15 dakika kadar sosla birlikte pişirin.
Servis Önerisi:
- Ekşili nohutlu bulgur köftelerini sıcak olarak pilav veya yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.
- Üzerine maydanoz serperek sunum yapabilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Bulgurun çok şişmemesine dikkat edin, aksi halde köfteler dağılabilir.
- Köfteleri kızartırken yağın çok kızgın olmamasına özen gösterin.
- Nar ekşisi miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
- Köfteleri sosta çok fazla bekletirseniz yumuşayabilir, bu nedenle servis etmeden hemen önce sosla buluşturun.
|