Bulgurlu Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi
Malzemeler:
- 1 adet orta boy lahana
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz
- 1 limonun suyu
- 2 su bardağı sıcak su
Hazırlık Aşaması:
- Lahanayı yapraklarına ayırın. Büyük bir tencerede su kaynatın ve lahana yapraklarını 5-7 dakika haşlayın. Yumuşayan yaprakları soğuk sudan geçirip süzün.
- Soğanı ince ince doğrayın. Havucu rendeleyin. Sarımsakları ezin. Maydanoz ve dereotunu ince kıyın.
İç Harcın Hazırlanışı:
- Bir kasede bulguru, 1 çay bardağı sıcak su ile ıslatıp 10 dakika bekletin.
- Geniş bir kasede; şişen bulgur, doğranmış soğan, rendelenmiş havuç, ezilmiş sarımsak, kıyılmış maydanoz ve dereotunu karıştırın.
- Domates salçası, biber salçası, toz kırmızı biber, karabiber, kimyon ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.
- Son olarak zeytinyağını ekleyip iç harcı harmanlayın.
Sarma İşlemi:
- Haşlanmış lahana yapraklarının sert damar kısımlarını kesin.
- Her yaprağın içine 1 yemek kaşığı iç harç koyup, kenarlarını içe katlayarak sıkıca sarın.
- Sarmaları tencereye, tabanına birkaç lahana yaprağı serdikten sonra sıkı bir şekilde dizin.
Pişirme:
- Sarmaların üzerine limon suyu ve 2 su bardağı sıcak su ekleyin.
- Üzerine bir tabak kapatarak kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra en az 1 saat dinlendirip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Lahanayı çok fazla haşlamamaya dikkat edin, yoksa sarma sırasında yırtılabilir.
- İç harcı çok koyu olursa biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
- Dinlendikten sonra servis yapmak lezzetini artıracaktır.
|