Bulgurlu Yuvalama Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 500 gram kıyma (yarı yağlı)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı nane
- Tuz
Hazırlanışı:
- İnce bulguru derin bir kaba alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika bekletin
- Bulgur suyunu çekip şişince, içine kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, salça ve baharatları ekleyin
- Tüm malzemeleri iyice yoğurarak karıştırın
- Son olarak unu ekleyip tekrar yoğurun ve hamurun kıvam almasını sağlayın
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlak köfteler şeklinde şekillendirin
- Köfteleri kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın
Sos Hazırlığı ve Pişirme:
- Ayrı bir tencerede domates salçasını 1-2 dakika kavurun
- Üzerine sıcak suyu ekleyin, naneyi ve tuzu ilave edip kaynatın
- Kızartılmış köfteleri sosun içine yerleştirin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirin
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak pilav veya yoğurt eşliğinde servis yapabilirsiniz
- Üzerine kıyılmış maydanoz serperek sunum yapabilirsiniz
Püf Noktaları:
- Bulgurun iyice şişmesi için yeterince bekletin
- Köfteleri çok büyük yapmamaya özen gösterin
- Köfteleri sos içinde çok kaynatmamaya dikkat edin, dağılabilirler
|