Bulgurla lahana sarması nasıl yapılır? tarifi nedir?

Geleneksel lahana sarmasına sağlıklı bir alternatif arayanlar için bulgurla hazırlanan bu nefis tarif, hem besleyici hem de oldukça lezzetli. Lahana yapraklarının içine dökülen bulgur harcı, zengin baharat çeşitleri ve nar ekşisiyle hazırlanan sosla buluşarak farklı bir deneyim sunuyor.

05 Kasım 2025

Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi: Sağlıklı ve Lezzetli Bir Alternatif


Malzemeler (6-8 kişilik):


  • 1 adet orta boy lahana (yaklaşık 1,5 kg)
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 2 su bardağı sıcak su

Sosu İçin:


  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:

1. Lahanaları Hazırlama:

  • Lahanayı yapraklarına ayırın, sap kısımlarını kesin
  • Geniş bir tencerede su kaynatın, kaynayan suya lahana yapraklarını 2-3 dakika haşlayın
  • Haşlanan yaprakları soğuk sudan geçirip süzün
  • Büyük yaprakları ikiye veya üçe bölerek sarma boyutuna getirin

2. İç Harcı Hazırlama:

  • Soğanı ince ince doğrayın
  • Zeytinyağını bir tencerede kızdırın, soğanları pembeleşene kadar kavurun
  • Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
  • Bulgur ve pirinci ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin
  • İnce kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyin
  • Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırın
  • 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip bulgur suyunu çekene kadar pişirin
  • Ocaktan alıp 15-20 dakika dinlendirin

3. Sarma İşlemi:

  • Lahana yapraklarının kalın damar kısımlarını kesin veya inceltin
  • Yaprağın geniş kısmına 1-2 yemek kaşığı iç harç koyun
  • Önce yanlarını içe katlayıp, sonra rulo şeklinde sarın
  • Tüm harç bitene kadar sarma işlemine devam edin

4. Pişirme:

  • Sarmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin
  • Üzerine sos malzemelerini karıştırıp dökün
  • Gerekirse üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin
  • Orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 45-50 dakika pişirin
  • Ocaktan aldıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin

Püf Noktaları:

  • Lahana yapraklarını çok fazla haşlamamaya dikkat edin, yoksa yırtılabilir
  • İç harcı soğuduktan sonra sarmak daha kolay olur
  • Sarmaları tencereye sıkı dizmek dağılmalarını önler
  • Piştikten sonra dinlendirmek lezzetinin oturmasını sağlar
  • İsteğe bağlı olarak üzerine yoğurt ile servis edebilirsiniz

Besin Değeri:

  • Vejetaryen bir seçenek
  • Yüksek lif içeriği
  • Vitamin ve mineral deposu
  • Düşük kalorili

Bu sağlıklı ve doyurucu bulgurlu lahana sarması, hem ana öğün hem de ara öğün olarak tüketilebilen pratik bir tariftir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;