Bulgur ve pirinç karışımı dolma biber nasıl yapılır?

Pirinç ve bulgurun mükemmel uyumuyla hazırlanan bu dolma tarifi, geleneksel lezzetlere modern bir dokunuş getiriyor. Hem besleyici hem de doyurucu olan karışım, dolmalık biberlerin içinde nefis bir lezzet şöleni sunuyor. Pratik hazırlanışı ve sunumuyla sofralarınızı renklendirecek bu tarif, farklı bir dolma deneyimi arayanlar için ideal bir seçim.

05 Kasım 2025

Bulgur ve Pirinç Karışımı Dolma Biber Tarifi


Malzemeler:


  • 8-10 adet dolmalık biber (kırmızı veya yeşil)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı tercih edilir)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 su bardağı sıcak su (iç harcı için)
  • 2 su bardağı sıcak su (pişirme için)

Hazırlık Aşamaları:


1. Biberlerin Hazırlanması:

  • Dolmalık biberleri yıkayın, tepesini keserek kapak şeklinde ayırın.
  • İçini temizleyip çekirdeklerini çıkarın, biberleri bir kenara alın.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Soğanı ince ince doğrayın, bir kasede sıvı yağ ile birlikte kavurun.
  • Soğanlar pembeleşince domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Pirinci ve bulguru ekleyip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun.
  • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve naneyi ekleyip karıştırın.
  • İnce kıyılmış maydanozu ilave edin.
  • Yarım su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırarak harcın kıvam almasını sağlayın, ocaktan alın.

3. Biberlerin Doldurulması:

  • Hazırladığınız iç harçla biberleri doldurun, fazla sıkıştırmadan doldurmaya dikkat edin.
  • Kapaklarını kapatarak tencereye dizin.

4. Pişirme:

  • Dizdiğiniz biberlerin üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin.
  • Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  • Biberler yumuşayınca ve suyunu çekince ocaktan alın.

5. Servis:

  • 10-15 dakika dinlendirdikten sonra sıcak veya ılık olarak servis yapın, üzerine yoğurt dökerek tüketebilirsiniz.

İpuçları:

  • İç harcı hazırlarken pirinç ve bulgurun kavrulması, dolmaların daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Biberleri doldururken ağzına kadar doldurmayın, pişerken şişebilir.
  • Pişirme süresi biberlerin büyüklüğüne göre değişebilir, kontrol ederek pişirin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;