Bulgur Köfte Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 adet yumurta
- 8-10 su bardağı et suyu veya tavuk suyu (su da kullanılabilir)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 1 çay kaşığı nane
- Limon dilimleri (servis için)
Hazırlık Süresi: 20 dakika
Pişirme Süresi: 30 dakika
Yapılışı:
- Bulgur köftesi için; ince bulguru derin bir kaba alın, üzerine sıcak su ekleyip 10 dakika kadar bekletin
- Suyunu süzdürdüğünüz bulgura rendelenmiş soğan, un, salça, tuz, karabiber, kimyon, pul biber ve yumurtayı ekleyin
- Malzemeleri iyice karıştırıp yoğurun, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayarak köfteleri hazırlayın
- Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını ekleyip ısıtın, doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip 5 dakika kavurun
- Üzerine et suyunu veya tavuk suyunu ekleyip kaynamaya bırakın
- Kaynayan suya hazırladığınız bulgur köftelerini tek tek ekleyin
- Köfteler su yüzeyine çıkana kadar 15-20 dakika pişirin
- Son olarak naneyi ekleyip 2-3 dakika daha pişirin
- Çorbayı ocaktan alıp 5 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunun
- İsteğe bağlı olarak üzerine kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Bulgurun iyice şişmesi için sıcak suda bekletmek önemlidir
- Köftelerin dağılmaması için hamuru iyice yoğurmalısınız
- Çorba çok koyu olursa, sıcak su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz
- Köfteleri tencereye atarken bir kaşıkla hafifçe itebilirsiniz
|