Bulghur ve yeşil mercimek çorbası nasıl hazırlanır?

Besleyici ve doyurucu bir lezzet arayanlar için pratik bir çorba tarifi. Yeşil mercimek ve bulghurun mükemmel uyumu, taze sebzelerle zenginleşerek hem sağlıklı hem de lezzetli bir öğün sunuyor. Kısa sürede hazırlanabilen bu çorba, özellikle soğuk günlerde içinizi ısıtacak bir alternatif olarak sofralarınızı süsleyecek.

05 Kasım 2025

Bulghur ve Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı bulghur (ince veya orta boy)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 litre sıcak su veya et suyu
  • 1 litre kaynar su (gerektiğinde eklemek için)
  • 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz (servis için)
  • 1 adet limon (servis için)

Hazırlık Süresi: 10 dakika


Pişirme Süresi: 30-35 dakika

Yapılışı:

  • Soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alarak ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, salçanın kokusu çıkana kadar.
  • Doğranmış havuç ve patatesleri tencereye ekleyin, 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun.
  • Yeşil mercimeği ekleyin ve 1-2 dakika daha karıştırın.
  • Üzerine 1 litre sıcak su veya et suyunu ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve isteğe bağlı defne yaprağını ilave edin.
  • Tencerenin kapağını kapatıp, mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika kaynatın.
  • Mercimekler yumuşadıktan sonra bulghuru ekleyin ve 10-15 dakika daha pişirin. Bulghur yumuşayıp suyu çekene kadar pişirin.
  • Eğer çorba kıvamı çok koyu olursa, kaynar su ekleyerek istediğiniz kıvama getirin.
  • Pişirme işlemi bittikten sonra, defne yaprağını çıkarın ve ocağın altını kapatın.
  • Servis yapmadan önce ince kıyılmış maydanoz ve limon suyu ile süsleyin.

Püf Noktaları:

  • Mercimekleri önceden yıkayıp süzdürerek kullanın, böylece toprak vs. varsa temizlenmiş olur.
  • Bulghur ekledikten sonra çorbayı sık sık karıştırın, dibine yapışmaması için.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak, servis sırasında bir kaşık yoğurt ile de sunabilirsiniz.

Besin Değerleri (Yaklaşık):

  • Yüksek lif içeriği ile sindirime yardımcı
  • Protein kaynağı (mercimek ve bulghur sayesinde)
  • Düşük yağ oranı ile sağlıklı bir seçenek

Not: Bu çorba, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, besleyici ve doyurucu bir seçenektir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;