Tavuklu Bulgur Pilavı
Tavuklu bulgur pilavı; Anadolu'da yüzlerce yıldır varlığını sürdüren o sonsuz pilav kültürünün son derece özel meyvelerinden biridir. Gerek pirinç pilavı; gerekse bulgur pilavı yönünden onlarca çeşidi bulunan Türk mutfağında; tavuklu bulgur pilavı bunların en basit ve en pratiklerinden biridir. Basit olmasının başlıca sebepleri olarak; malzemelerin yöresel olmayan, her yerde bulunabilecek cinsten olması ve tarifin tipik pilav tarifi ile neredeyse tamamen aynı olması gösterilebilir.
Bu yüzden; temel düzeyde mutfak bilgisi olanlar dahi rahatça tavuklu bulgur pilavı pişirebileceklerdir. Aşağıda da yardıma ihtiyacı olanlara bir rehberlik olması adına; gerekli malzemeler ve adım adım bulgur pilavı tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Tavuklu bulgur pilavı için gerekli malzemeler- 1 adet soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 3 adet yeşil biber
- 1 adet göğüs eti
- 2-3 adet domates
- 3 çay bardağı bulgur
- 2 su bardağı tavuk suyu
- Bir tutam kimyon
- Bir tutam karabiber
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı salça
Tavuklu bulgur pilavı tarifi nasıl yapılır?- Tavuklu bulgur pilavı; genel itibariyle her pilav tarifinde olduğu gibi pilav kısmının hazırlanmasından ve buna ek olarak tavuk aromasının hazırlanmasından ibarettir. Yani; diğer pilav çeşitlerinden herhangi birini pişirmiş olanlar; tavuklu bulgur pilavının da rahatça üstesinden gelecektir. Fakat tarife başlamadan önce; bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin tavuklu bulgur pilavı için uygun bir hale getirilmesi gereklidir.
Öncelikle; tarifin en temel malzemelerinden biri olan göğüs eti dilimlenerek küçük parçalara ayrılamlı, kolayca pişirilebilecek bu bulgurun içine karıştırılabilecek bir hale getirilmelidir. Tavuklu bulgur pilavından pişmesi gereken en önemli kısım bu olduğundan; parçaların yeterince küçük olması konusunda gerekli özen gösterilmelidir. Aynı şekilde 1 adet soğan da kabuklarından ayrılarak yıkanmalı, güzelce temizlenmeli ve tavuklu bulgur pilavına katmak üzere küp-küp parçalara doğranmalıdır. Hemen ardından 2-3 diş sarımsak da rendeleme, dövme, vs. Bir yöntemle toz haline getirilmelidir. Burada tavsiye edilen; 2 diş sarımsak kullanılmasıdır. 3 diş sarımsak; yemeği normal tercih edenler için fazla gelebilir. Sarımsaklar arasında kesinlikle büyük parçalar kalmamalıdır. Aksi halde tavuklu bulgur pilavından keskin bir sarımsak tadı olacaktır, ki bu da istenmeyen bir durumdur. 2-3 adet domates de yıkanarak, kabukları soyularak küçük küp şeklinde parçalara dilimlenir. Domatesin sayısı tercihe bağlı olsa da 3 adet kullanılması daha iyi olacaktır. Son olarak 3 adet yeşil biber de yıkanır, sapları ayıklanır, ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri temizlenir ve küp-küp doğranır. Malzemeler üzerinde yapılması gereken hazırlıklar bunlardır; hepsinin kolayca ulaşılabilecek şekilde el altından bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; pişirme işlemi için bir tencerenin de şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
- Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra tavuklu bulgur pilavı tarifine başlanabilir. İlk adıma göğüs etlerinin pişirilmesiyle başlanacaktır. Bunun için; pişirme işlemi için ayarlanan tencereye dilimlenmiş olan göğüs eti dökülür. Etlerin hizasını 1-2 parmak geçecek şekilde sıcak su konur ve ocakta hafif ateşte pişirme işlemine başlanır. Pişirme işlemi boyunca sırayla malzemeler ekleneceğinden; malzemeler arasında yeterince beklenmesi ve her birinin gerektiği şekilde pişmesine özen gösterilmelidir. Böylece hepsinin tadı karışıma sinecek, tavuklu bulgur pilavı tam olarak istenen lezzette olacaktır. Ayrıca tüm pişme işlemi sırasında bir kaşık, vs. Gereç ile sürekli karıştırma işlemi yapılmalıdır. Bu kurallara dikkat ederek göğüs eti yeterince yumuşayıp su çekmeye başlayıncaya kadar pişirilir. Bu belirtiler görülür görülmez de küp-küp dilimlenmiş olan 1 adet soğan da tencereye atılır ve pişirme işlemine devam edilir. Soğanın yeterince piştiğine dair belirtiler; dışarı koku salması ve renginin pembeleşmeye başlaması olacaktır. Yine bu belirtiler görüldüğü anda toz haline getirilmiş olan sarımsaklar da tencereye dökülür ve pişirme işlemine devam edilir. Sarımsakların pişme belirtisi de aynı şekilde dışarı koku salması olacaktır. Tahmini 3 dakika kadar beklendikten sonra kesilip dilimlenmiş olan yeşil biberler de tencereye atılır ve aynı pişirme işlemine devam edilir. Biberlerin pişme belirtisi ise; renklerinin değişmesi ve küçülmeleri olacaktır. Böylece; tavuklu bulgur pilavı için gereken temel kısımlardan biri tamamlanmış olur. Bir sonraki adıma geçilebilir.
- Bu adımda; tavuklu bulgur pilavı için gereken sos niteliğindeki malzemeler hazırlanacaktır. Öncelikle; yarım çay bardağı sıvı yağ ocaktaki tencereye dökülür ve aynı pişirme işlemine devam edilir. Sıvı yağ; tavuklu bulgur pilavının kıvamını ve tadını bulması yönünden çok önemli bir malzemedir. Bu yüzden eklendikten sonra az miktarda kızarması için 2-3 dakika kadar bir süre beklenmelidir. Beklendikten sonra 2 çay kaşığı salça da tencereye eklenir ve pişirme işlemine devam edilir. Eklenen salça zaten bir süre sonra koku salacak ve koyulaşmaya başlayacaktır. Yani piştiği hemen anlaşılacaktır. Bu belirti görülür görülmez bir sonraki adıma; tavuklu bulgur pilavının diğer temel kısmının hazırlanmasına geçilir.
- Bulguru tencere katmadan önce; kalan sos malzemelerinin de eklenmesi daha faydalıdır. Bulgurun en son eklenmesinin sebebi ise; kalan tüm suyu çekip dinlenmesi gerekmesidir. Bu yüzden; 2 su bardağı tavuk suyu tencereye konur ve yeterli bir süre beklenir, hemen ardından da dilimlenmiş olan domatesler tencereye atılır ve pişirme işlemine devam edilir. Domatesler zamanla koyulaşacak ve su kaybedecektir. Bu belirtiler görüldüğü anda; tavuklu bulgur pilavının bulguru tencere eklenebilir. Bulgur eklendikten sonra; tavuklu bulgur pilavının suyunun tamamen çekilmesi ve iyice katı bir kıvam alması beklenir. Zaten bu esnada bulgurlar da yeterince pişmiş olacaktır. Tavuklu bulgur pilavının tuzu da burada eklenebilir. Tüm eklemeler tamamlandıktan sonra tencere kapatılır ve tavuklu bulgur pilavı bir süre dinlenmeye bırakılır.
- Yeterince beklendikten sonra karabiber, kimyon ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar eklenir. Tavuklu bulgur pilavı tabaklara konur ve servis edilir.
- Tavuklu bulgur pilavı tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır.
Afiyet olsun.
19.01.2024 15:50:47
Tavuklu Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Tavuklu Bulgur Pilavı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|