Sade Bulgur Pilavı
Sade bulgur pilavı; hemen hemen herkes tarafından çok iyi bilinen, ülkemizin dört bir yanında akşam yemeklerinde sunmak üzere ev hanımları tarafından sık sık pişirilen en klasikleşmiş tariflerden biridir. Sade bulgur pilavı çok basit ve çok pratik bir tarife sahip olmasının yanı sıra, son derece sağlıklı yemeklerden biridir. Ülkemizde doğup büyümüş herkesin sade bulgur pilavını tatmış olması şüphesiz olsa da ilk kez kendi kendisine sade bulgur pilavı tapacak olanlar için bu yazı yazılmıştır.
Yazının devamında; sade bulgur pilavı hazırlamak için gerekli malzemelerden ve sade bulgur pilavı tarifinin adım adım hazırlanışından bahsedilmiştir.
Sade bulgur pilavı için gerekli malzemeler- 3 çay bardağı bulgur
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3-4 su bardağı su
- Yeterli miktarda tuz
Sade bulgur pilavı tarifi nasıl yapılır?- Sade bulgur pilavı; diğer aromalı veya farklı tatlarla karışımdan oluşan pilavlara göre çok daha basit ve çok daha kısa bir tarife sahiptir. Böyle olmasının başlıca sebebi sade olması ve aroma olarak sadece bildiğimiz bulgurun kullanılmasıdır. Bunun için sade bulgur pilavı tarifine başlamadan önce yapılması gereken çok fazla ön hazırlık yoktur. Yalnızca kaynatma ve pişirme işlemine uygun bir tencere ve yağ kızartmak için uygun bir tava bulunması yeterlidir. Bunun dışında yıkama, soyma, dilimleme, vs. İşlem yapılmayacaktır. Su, bulgur pilavı, tereyağı, tuz, tava ve tencere hazır edildikten sonra sade bulgur pilavı tarifine başlanabilir.
- İlk olarak 3-4 su bardağı suyun kaynatılması gereklidir. Çünkü tarifin ana malzemesi olan bulgur bu suyun içinde pişirilecek ve suyunu çekmesi sağlanacaktır. Suyun kullanılacağı miktarın esnek verilmesinin sebebi de budur. Bulgurun yeterince pişmesi için gereken su miktarı bulgurun cinsine göre değişecektir. Bu yüzden suyun gereğinden fazla kullanılmaması adına sade bulgur pilavı tarifine 3 bardak su ile başlanması faydalı olacaktır. 3 su bardağı bulgur tencereye dökülür ve ocağa konarak kaynatma işlemine başlanır. Suyun içinde tanecikler oluşmaya başladığı sırada sade bulgur pilavının tuzu da tencereye atılır ve suyun içinde iyice çözünmesi sağlanır. Eklenen tuz miktarı konusunda da eğer sade bulgur pilavı ilk defa pişirilecekse, tarifi iyi bilen birinden tavsiye almak mantıklı olacaktır. Çünkü; ilk etapta tuzun eklenmesi halinde sonradan tekrar tuz ekme imkânı olsa bile bu durum sade bulgur pilavının tadını etkileyebilir.
- Tencere içerisinde suyu ve tuzu hazırladıktan sonra sade bulgur pilavı tarifine bulgurların pişirilmesi ile devam edilir. 3 çay bardağı bulgur tencerede kaynamakta olan tuz-su karışımına dökülür ve pişirilmeye başlanır. İlk adımda söylendiği gibi bulgurun pişme işlemi, tenceredeki suyu çekmesi ile gerçekleşecektir. Bunun için ocağın ateşi hafifçe kısılır ve bulgurun yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Ayrıca pişme sırasında bulgurun bizzat takip edilmesi gereklidir. Çünkü 3 su bardağı su; eğer bulgurun cinsi elverişli değilse yeterli olmayabilir. Bu durumda tencereye sonradan 0,5-1 su bardağı daha su eklenir ve bulgur bu suyu da çekinceye kadar beklenir. Bu aşama, sade bulgur pilavı tarifinde en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin ana malzemesi olan bulgurun doğru tadını tutturmak için tek şans, bu kısımdır.
- Bulgurun suyu çekerek pişmesi sağlandıktan sonra sade bulgur pilavı tarifinde sıra yağın hazırlanmasına gelmiştir. Kızartma işlemi için önceden hazırlanan tavaya 3 yemek kaşığı tereyağı konarak ocakta kızartılır. Tereyağının iyice kızması ve tüm tava yüzeyinde sıvı hale gelmesi sağlandıktan sonra bulgurun pişmekte olduğu tencereye dökülür ve tarife devam edilir. Tereyağı; tenceredeki karışım iyice homojen oluncaya dek suda bekletilir.
- Bütün bu aşamalar tamamlandıktan sonra ocağın ateşi kapatılır ve sade bulgur pilavının son hali tencere kapalı bir şekilde 5-10 dakika kadar bekletilir. Böylece sade bulgur pilavının tadının iyice oturması ve karışımın iyice özleşmesi sağlanacaktır.
- Yeterince beklendikten sonra sade bulgur pilavı tabaklara konur ve sıcak olarak servis edilir.
- Sade bulgur pilavı tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 06:42:53
Sade Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Sade Bulgur Pilavı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|