Bulgur pilavı; aslında hakkında hiçbir şey yazılmasına bile ihtiyaç olmayan, batısından doğusuna tüm memlekette; özellikle ev hanımlarının akşam yemeklerinde sunmak üzere tercih ettiği vazgeçilmez pilav tariflerinden biridir. O kadar sevilen bir tariftir ki; tek rakibi pirinç pilavıdır bile denebilir. Yöresi tam olarak belli değildir. Zaten Anadolu'da birçok bölgede yetişen bulgurdan dolayı ülkenin her köşesinde hemen hemen eşit olarak tercih edilen, tüm memlekete mal olmuş bir tariftir.
Bu yazıda her ne kadar bulgur pilavı tarifinden bahsedilecek olsa da ülkemizde doğup büyüyen bizler dışında burada çok kısa bir süre vakit geçirenlerin bile bulgur pilavını bildiği su götürmez bir gerçektir. Fakat yine de bu tarif; ömrü boyunca sadece edilen ikramları kabul ederek hiç bulgur pilavı pişirmeye fırsat bulamayan, mutfak bilgisini geliştirmek isteyen amatör düzeydeki aşçı adayları için faydalı olacaktır. Çünkü bilindiği gibi bulgur pilavının malzemelerinin temin edilmesinde hiçbir zorluk yoktur ve tarifin hazırlanması da son derece basittir. Yazının devamında da bu basit ve kolay uygulanabilir bilgiler ışığında temel düzeyde adım adım bulgur pilavı tarifinden ve bulgur pilavı için gerekli malzemelerden söz edilmiştir.
Bulgur pilavı için gerekli malzemeler
2 adet domates
1 adet soğan
1 kâse bulgur
2 çay bardağı sıcak su
2 çay bardağı tavuk suyu
2 adet sivri biber
Yeterli miktarda tuz
4-5 tatlı kaşığı sıvı yağ
NOT: Yukarıdaki malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis yapılacağı var sayılarak verilmiştir.
Farklı sayıda kişiye servis yapacak olanların malzeme miktarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Bulgur pilavı tarifi nasıl yapılır?
Bulgur pilavı tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım ön hazırlıklardan geçirilmesi ve tarife uygun bir hale sokulması gereklidir. Bunun için öncelikle domatesler, soğan ve biberlerin yıkanarak temizlenmeli, kabukları soyulmalı ve pişirmeye uygun büyüklükte küçük küçük parçalara kesilmelidir. Bunlar dışında malzemeler üzerinde özellikle yapılması gereken başka bir ön hazırlık yoktur. Zaten bilindiği gibi genel olarak hepsi sırayla tencereye atılarak pişirilecektir.
Yukarıdaki ön hazırlıklar yapıldıktan bulgur pilavı tarifine başlanabilir. İlk olarak bulgur pilavı malzemelerinden gerekli olanların kavrulması lazımdır. Eklenecek tüm malzemelerin sığabileceği ve pişirme işlemi yapmaya uygun bir tencere alınarak tüm tabanı yağlanır. Tencere konan yağın tüm yüzeye sinmesi ve bir süre kızarması beklenir. Yağ yeterince kızardıktan sonra öncesinde küçük küçük dilimlenmiş olan soğanlar tencereye atılır ve kavurma işlemine başlanır. Soğanların yeterince kavrulup kavrulmadığının ölçüsü renk değişimi olacaktır. Kavrulmaya başlayan soğanlar pembeleşecek ve kokusu da dış ortama sinecektir. Soğanlar bu duruma geldikten sonra bulgur pilavı tarifinde sonraki aşamalara geçilebilir.
Sonraki aşamada ise kavurma işlemine devam edilir fakat sırasıyla diğer malzemeler eklenir. Soğanlar kavrulduktan sonra; öncesinde aynı şekilde ince ince kıyılmış olan biber de tencereye atılır ve kavurma işlemine devam edilir. Bu arada kavurma sırasında belirtilmesi gereken bir püf nokta vardır ki; karışımın sık sık bir kaşık vb. Gereçle karıştırılmasıdır. Kavurma işleminin daha hızlı ve daha verimli olmasını sağlayacaktır. Biberler için de yeterli bir süre beklendikten sonra kavurma işlemi için sırada domatesler vardır. Öncesinde kabuğu soyulmuş ve ince ince dilimlenmiş olan domatesler de tencereye atılarak kavurma işlemine devam edilir. Kavrulan domatesler içlerindeki sıvıyı dış ortama verecek ve renkleri açılarak büzüleceklerdir.
Bulgur pilavının aromalarını oluşturacak malzemeler bu şekilde kavrulduktan sonra ise sıra tarifin ham maddesini, bulguru eklemeye gelmiştir. Öncesinde hazırlanarak bir kâsede bekletilen bulgurlar da ocaktaki tencereye dökülür ve karıştırarak kavurma işlemine devam edilir. Bu aşamada bulgurların yeterince kavrulması ve iyice özleşerek tenceredeki karışımla homojen bir hal alması çok önemlidir. Yer yer çiğ bulgur tanelerinin kalması, tencerede öbeklenmesi, vs. Durumlar istenmeyen durumlardır ve bulgur pilavının tadını bozacaktır.
Yukarıda söylenen püf noktalara dikkat edilerek bulgur da pişirildikten sonra tencereye tuz, 2 çay bardağı tavuk suyu ve 2 çay bardağı sıcak su eklenerek pişirme işlemine devam edilir. Bu son malzemeler de eklendikten sonra karıştırma işlemine kısa bir süre devam edilmelidir. Yani; karıştırma işlemi tüm pişirme işlemi boyunca devam etmeyecektir. Çünkü; bulgur pilavı için gerekli olan temel kısım tamamlanmıştır ve oluşan bu son karışımın bir süre dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden tuzu ve suyu eklenen bulgur pilavı karışımı; kısa bir süre karıştırıldıktan sonra ocak kısık ateşe alınır ve kapağı kapatılarak kendi kendine pişmeye bırakılır. Bu işlem; bulgur pilavı için elde edilen karışımın iyice özleşmesini ve son halini almasını sağlayacaktır. Kısık ateşte pişirme süresinin ölçüsü de bulgurun suyunun çekilmesidir. Pişmekte olan bulgur pilavında eklenmiş olan su miktarı azalacak, bulgur pilavı bildiğimiz katı görünümünü alacaktır. Bu görüntü oluştuktan sonra bulgur pilavı yeterince kısık ateşte bekletilmiş demektir.
Bulgur pilavının anlatıldığı gibi suyunu çekmesi sağlandıktan sonra ise geriye sadece ocaktan alınarak kapağı kapalı bir vaziyette dinlendirilmesi kalmıştır. Bu işlem de bulgur pilavı tarifinin son adımıdır. Bulgur pilavı yeterince dinlendikten sonra tabaklara konur ve servis edilir.
Bulgur pilavı tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 20:33:49
Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
suyunu çekmesine karşı kısın kısık ateşte pişirin
ferda . 03.05.2013
teflon veya seramikte yapın dibi tutmaz afiyet olsun
sezai . 17.04.2013
Bulgur pilavını yapıyorum ama her seferinde daha suyunu çekmeden altı yanıyor, altının yanmaması için ne yapmalıyım.Bilenler cevaplarsa sevinirim.Şimdiden teşekkürler. Naci Coşkuncan . 21.02.2013 17:08:31
bende çok severim çokta yerim web siteniz çok güzel olmuş
hulisi . 05.02.2013 03:56:26
ben çok severim eşimde zaten sık sık yapar farklı tarifler aramiştim tarifleriniz için teşekkürler güzel bi çalışma olmuş kenan . 04.02.2013 14:31:33
Soframızda uzun yıllardan bu yana pirincin yerini almış yegane üründür. Sonsuz faydaları nedeniyle pirincin kullanıldığı tüm pilav, sebze yemeği, dolma vs. gibi lezzetlerde kullanmaktayım.Sağlığınız için bulguru tercih edin. Gülümser KOÇ . 02.02.2013
bulgur pilavını evet gerçekten hem yapımı kolay hemde sağlıklı bir yemek kilo aldırmıyor, şeker hastalarına iyi geliyor, hazmi kolay, lifli yiyecek daha ne olsun zaten sitede faydaları anlatılmış. Aile ve sürekli bulgur pilavını tüketmek lazım
selam turan . 31.01.2013
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024