{ "title": "Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgurpilavi.gen.tr/images/tel-sehriyeli-bulgur-pilavi.gif", "date": "19.01.2024 16:29:15", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Tel şehriyeli bulgur pilavı, ilk olarak şunu belirtmek gerekirse eğer bulgur pilavı her yörede yapılan ve afiyetle tüketilen pilav çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır. Lif bakımından da zengin olan bulgurdan domatesli, biberli, salçalı, etli ve şehriyeli enfes pilavlar yapılabilir. Ancak tel şehriyeli bulgur pilavının hazırlanışı bir o kadar kolaydır ve zorluk gerektirmez.

Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Malzemeleri
Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Tel şehriyeli bulgur pilavı için ilk olarak çift tabanlı veya teflon bir pilav tenceresi alalım ve ocağın üzerine yerleştirelim. Ocağın altını kısık ateşte açıp tencerenin içerisine 4 yemek kaşığı sıvı yağı ilave edip ısıtalım. Yağ ısınınca tencerenin içerisine tel şehriyeleri boşaltıp kavurma işlemine geçelim. Tel şehriyeleri kavururken sürekli tahta kaşık ile karıştıralım ve yanmasını önleyelim. Şehriyeler hafif pembeleşince tencerenin içerisine tereyağını ve salçayı aktarıp kavurma işlemini sürdürelim.

Salça ile şehriye tam anlamıyla kavrulmuş ise ayrı bir tencere alalım ve içerisine tavuk suyunu ilave edip kaynamaya bırakalım. Su kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını kapatalım. Bulguru bir kevgirin içerisine alıp ılık su ile birkaç dakika kadar ovuşturarak yıkayalım. Temizlenmiş olan bulguru da kavrulmuş olan şehriyenin yanına alıp karıştıralım. Bulguru bir dakika kadar kısık ateşin üzerinde kavurduktan sonra üzerine kırmızı pul biber, tuz ve karabiber serpiştirip karıştıralım.

Bütün malzemeler karıştıktan sonra kaynamış olan tavuk veya et suyunu pilav tenceresinin üzerine boşaltalım. Suyu verdiğimiz bulgur tenceresinin kapağını kapatalım ve kısık ateşin üzerinde suyunu çekene dek pişirelim. Suyunu tam anlamıyla çekmiş olan tel şehriyeli bulgur pilavını bir örtünün arasına sarıp demlenmesi için bir kenara kaldıralım. Sürenin ardından pilav tenceremizi tezgâhın üzerine alalım ve servis tabaklarına ilave edip sunum yapalım. Servis yaparken yuvarlak kaselerin içerisine birkaç yemek kaşığı tel şehriyeli bulgur pilavı ilavesi yapıp hafif bastırabilir ve sunum tabağına ters çevirebilirsiniz. Sunum göz zevkinize nasıl hitap ediyor ise tel şehriyeli bulgur pilavını o şekilde değerlendirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }