{ "title": "Salçalı Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgurpilavi.gen.tr/images/salcali-bulgur-pilavi.gif", "date": "21.01.2024 11:55:57", "author": "Müheymin", "article": [ { "article": "
Salçalı bulgur pilavı, Ülkemizde bulgur her yörede sevilerek tüketilen oldukça lezzetli bir besindir. En önemli özelliği sağlıklı olması ve pirince oranla daha az kalori içermesidir. Bulgur pilavını sade olarak sevmeyen kişiler içine sebze, tavuk, mantar, et, şehriye ve salça gibi malzemeler ekleyerek pilavın lezzetini daha da arttırabilir. 1 porsiyon bulgur pilavı ortalama olarak 118 kalori içerir. Salçalı bulgur pilavı et yemeklerinin yanında ya da tek başına harika bir öğelen ya da akşam yemeği olarak tüketilebilir. Yanında ayran ve mevsim salatası ile muhteşem bir uyum yakalayabilirsiniz.

Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu lifler beslenme programına dahil edildiğinde ve düzenli tüketildiğinde bağırsak kanseri riski en aza indirilebilir. Bulgur karbonhidrat bakımından düşük, protein yönünden ise oldukça zengin bir besin maddesidir. Bu özelliği dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Suda çözünme özelliği olan lifler kan şekerini dengede tutarak kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

Lif oranı yüksek olan besinlerin daha fazla tok tutucu bir özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde kilo kontrolü yapan kişiler için özellikle tavsiye edilmektedir. Bu tür besinler günlük su gereksinimini daha fazla arttırmakta ve bu nedenle kişi daha fazla su içme ihtiyacı duymaktadır.

Bulgurun Kısaca Faydaları Nelerdir?
1 Su Bardağı Bulgurun Besin Değerleri Nelerdir?

Karbonhidrat: 68.91 gram.

Protein: 9.00 gram.

Yağ: 1.00 gram.

Kolesterol: 0
Potasyum: 262.00 miligram.

Sodyum: 5.00 miligram.

Kalsiyum: 30.00
Demir: 4.70.

Salçalı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Salçalı Bulgurun Nasıl Yapılır?

Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra yemeklik doğranır. Ardından sarımsağın kabukları soyulur ve ufak ufak doğranır. Uygun bir tencerenin içine yağ ilave edilerek kızdırılır. Kızan yağa kuru soğanlar ve doğranan sarımsaklar eklenerek pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavrulur. Kavrulan malzemelere domates ve biber salçası eklenerek 4-5 dakika kadar daha kavrulur.

Bulgur ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanarak süzüldükten sonra baharatlar ve tuz ile kavrulan malzemelere ilave edilerek karıştırılır. Bulgur ile malzemeler 2-3 dakika kadar daha kavrulduktan sonra üzerine 3 su bardağı sıcak su ya da tavuk suyu eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Ocak kısık ayara alınarak bulgur suyunu çekene kadar pişirilir. Piştikten sonra 10 dakika dinlendirilir ve servise sunulur.
" } ] }