Kabaklı bulgur pilavı, Türk mutfağında önemli bir yeri olan ve oldukça fazla kullanılan bir besindir. Bulgur lif açısından yüksek bir içeriğe sahiptir. Kabaklı bulgur pilavı, kabak ve bulgurun muhteşem uyumu ile ortaya çıkan harika bir pilav türüdür. Hazırlanışı oldukça basit olduğu için yemek yapmayı yeni öğreneler ve öğrenciler tarafından kolaylıkla hazırlanabilecek kabaklı pilav, sağlık bakımından da oldukça faydalıdır. Kabaklı bulgur pilavı tarifine geçmeden önce bulgurun faydalarından kısaca bahsedelim.
Bulgurun Faydaları Nelerdir?
Bulgur B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir ve sindirim sisteminin daha aktif çalışmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için tüketilebilecek kıymetli besinlerden biridir.
Kan şekerini yükseltici bir etkisi olmadığı için diyabet hastaları gönül rahatlığı ile bulgur tüketebilir.
Kanser hastalıklarına karşı önleyici bir etkisi vardır.
Doymamış yağ oranı içerdiği için kilo alımına neden olamaz.
Protein bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için doyurucu bir özelliği vardır.
Zayıflamak için uygulanan diyetlerde ve kolesterol sorunu olan kişilere ekmek tüketimi yerine bulgur tüketimi tavsiye edilmektedir.
Çinko, krom ve magnezyum gibi mineraller barındırır.
Günlük alınması gereken lif ihtiyacı 1 porsiyon bulgur ile karşılanabilir.
İçeriğinde bulunan folik asit anne karnındaki bebeğin zekâ gelişimine katkıda bulunur.
Kabaklı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
4 çorba kaşığı katıyağ
3 adet orta boy kabak
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 tane kırmızıbiber
2 tane orta boy domates
1 tane orta boy kuru soğan
1 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz ve kırmızı pul biber
Kabaklı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince ince doğranır ve 4 çorba kaşığı yağın içinde kavrulur. Domatesin kabukları soyulduktan sonra rendeden geçirilir ve kavrulan soğanlara eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Kabağın kabukları kazındıktan sonra yıkanarak, yarım halka şeklinde doğranır. Kırmızıbiberin içi temizlenerek ufak ufak doğranır. Doğranan kabaklar ve kırmızı biber kavrulan malzemelerin üzerine ilave edilerek karıştırılır.
Pilav için kullanılacak bulgur ayıklandıktan sonra yıkanır ve tencerede kavrulan sebzelerin üzerine eklenerek 5 dakika kadar daha kavrulur. Pilava malzemelerin üzerini 2 parmak geçecek şekilde sıcak su, kırmızı pul biber ve tuz eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Uygun bir kâsenin içine yoğurt alınarak üzerine sarımsaklar rendelenerek bir miktar tuz atılıp karıştırılır. Pişen pilav bir süre dinlendikten sonra servis tabağına alınarak üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.