Havuçlu bulgur pilavı, düşük kalorili, B vitamini açısından zengin ve lif oranı yönünden günlük ihtiyacınızı karşılayabilecek bulgurla hazırlanmış lezzetli pilav türlerinden birisidir. Havuçla hazırlanan pilavı oldukça hafif bir şekilde tüketebilirsiniz. Sindirimi kolay, havucun etkisiyle A vitaminini de bünyesine almış bulgur pilavını keyifle yiyebilirsiniz. Havuç kış sebzesi olmasına rağmen, artık yazında rahatlıkla bulunmaktadır. Bu yüzden pilavı sıcak yaz günlerinde bile öğle yemeklerinde pişirebilirsiniz. Birlikte pilavımızın yapımına başlayabiliriz.
Havuçlu bulgur pilavı için gerekli malzemeler (4 kişilik)
1 su bardağı iri pilavlık bulgur
1 adet iri domates ya da 1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy havuç
3-4 adet yeşil sivri biber
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 su bardağı su
Yeterince tuz
Havuçlu bulgur pilavı nasıl yapılır?
Pilav tenceresinin içine sızma zeytinyağını koyarak kızdırın. Kuru soğanı yemeklik doğrayarak, yağda kavurmaya başlayın. Aynı şekilde yeşil biberlerinde çekirdeklerini ayıklayarak doğrayın. Bunları kavrulmakta olan soğanların içine atın. Havuçları rendeleyerek, tencereye ilave edin. Biraz daha kavrulan malzemelere arzunuza göre rendelenmiş domatesi y da domates salçasını ilave edin. Salçanın da kokusu çıkana kadar kavurun. Bu malzemelerin içine 2 bardak suyu ilave edin. Tencerenin içine tuzu ve kuru naneyi ilave edin. Suyun kaynamasından sonra, ayıklayıp yıkadığınız bulguru ilave edin. Tenceredeki malzemeler kaynadıktan sonra, kapağını kapatın. Ocağın altını kısarak, pilavın suyunu çekmesini bekleyin. Pilavın suyunu çekmesinden sonra, ocağın üzerinden alın. Üzerine kâğıt bir havlu kapatarak, 10 dakika kadar dinlendirin. Bu şekilde pilavınız tane tane olur. Artık ana yemeğinizle birlikte havuçlu bulgur pilavını servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt ya da ayranla birlikte ikram edebilirsiniz.