Etli bulgur pilavı; sade pirinç ve bulgur pilavlarından farklı lezzet arayanlar için oldukça basit ve lezzetli bir tariftir. Sade pilavlardan tek farkı; eklenecek et karışımının da hazırlanması için bazı işlemlerin gerekmesidir. Bu yazıda; etli bulgur pilavı için gerekli malzemelerden ve adım adım tarifin uygulanışından bahsedeceğiz.
Etli bulgur pilavı için gerekli malzemeler
200-300 gram et
2-3 adet soğan
2-3 adet yeşilbiber
5-6 çay bardağı bulgur
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet domates
Tuz
Pul biber
150-200 gram margarin
Yukarıda verilen malzeme miktarları; 3-4 kişilik servisler için ideal miktarlardır. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarını bununla orantılı olarak temin etmeleri gereklidir.
Etli bulgur pilavı tarifinin uygulanışı
Tarife başlamadan önce her yemekte olduğu gibi burada da bazı malzemelerin rutin işlemlerden geçirilmesi gereklidir. Öncelikle soğanlar kavurmaya uygun olacak şekilde küçük ve ince ince parçalar halinde kesilmelidir. Et de ufak parçalar haline getirilmeli, aynı şekilde domates de harçla karıştırmaya uygun bir şekilde kesilmeli ve tabi ki kabukları soyulmalıdır. Son olarak yeşil biberler de küçük ve ince parçalar halinde kesilmelidir. Bulgur da yıkanıp süzülecektir fakat bulgura zarar gelmemesi açısından bu işlemin sonraki aşamalarda yapılması tavsiye edilir.
Hazırlıklar yapıldıktan sonra etli bulgur pilavı tarifine başlanabilir. Tarifin başlangıcında etli bulgur pilavının temel malzemelerinden olan etin hazırlanması gereklidir. Bunun için ilk olarak uygun bir tavada bir adet soğan yağla beraber kavrulur. Soğanın rengi pembeleşmeye başlar başlamaz kesilmiş olan etler de bu tavaya atılır ve kavrulmaları beklenir. Etlerin kavrulmaya başladığı sırada son olarak tuz, biber ve domates salçaları da tavadaki karışıma eklenerek karıştırılır ve karışım kavrulurken iyice homojen olması sağlanır. Karışım iyice bir olduktan sonra etleri çok az geçecek kadar tencereye sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır.
Etli bulgur pilavı için gereken et karışımı artık hazırdır. Sıra bulgurunun hazırlanmasına gelmiştir. Bunun için ilk önce bulgurlar yıkanır ve süzülür. Sonraki adımlar ise etin kavrulmasına epey benzemektedir. İlk olarak soğanlardan kalanlar bir tavada kavrulur ve soğanların pembeleşmesine yakın bulgurlar da eklenir. Bulgurlarla beraber veya 1-2 dakika sonrasında yeşil biberlerin de kalanı bu kaba eklenir ve kavurma işlemine devam edilir.
Yukarıda hazırlanan karışım da son halini alınca bir de domateslerin geri kalanı tavaya atılır. Bulgur karışımını aynen kavurmaya devam edilir. Salçaların da kalan miktarları bu bulgur karışımına ilave edilir.
Son olarak tıpkı et karışımında olduğu gibi bulgur karışımında da bulgurlar suyunu çekinceye kadar dinlenmeye bırakılır. Etli bulgur pilavının temel kısımlarının hazırlanması bitmiştir.
Bu aşamadan itibaren sadece etli bulgur pilavı için hazırlanan malzemeleri harmanlaması kalmıştır. Önceden dinlendirilmiş olan et ve bulgur karışımları bir kapta iyice harmanlanarak bir olmaları sağlanır. Böylece etli bulgur pilavı hazırdır ve servis edilebilir durumdadır.