{ "title": "Domatesli Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgurpilavi.gen.tr/images/domatesli-bulgur-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 02:42:06", "author": "Behiye", "article": [ { "article": "Domatesli bulgur pilavı, özellikle et yemeklerinin yanında ve yaz sofralarında hem hafif hem doyurucu lezzetiyle aile sofralarının oldukça popüler bir parçasıdır. Düşük glisemik endeksi ve ekonomik bir karbonhidrat ve lif kaynağı olmasının yanı sıra bulgur B vitaminleri ile folik asit açısından çok zengindir, diyet yapanlar ve şeker hastalarınca bulgur pilavı pirinç pilavına tercih edilebilir. Bulgur pilavı için iri bulgur kullanmalısınız. Pilavlık bulgur ne kadar iri taneli ise o kadar kaliteli ve yerken dişe gelmesi açısından lezzetli olacaktır. Kepekli, esmer pilavlık bulgur çeşitleri de marketlerde daha doyurucu ve sağlıklı bir seçenek olarak bulunabilmektedir. Bulgur pilavınız buzdolabında 2 gün tazeliğini ve lezzetini koruyacaktır. Yanında yoğurt ya da cacıkla birlikte tükettiğiniz takdirde başka yemeğe ihtiyaç olmadan da zengin ve doyurucu bir öğün elde edebilirsiniz.

Domatesli bulgur pilavı malzemeleri
Domatesli bulgur pilavı nasıl yapılır?

Teflon ya da seramik bir tencereye zeytinyağını koyunuz, domatesleri ve soğanı kabuklarını soyup küp-küp doğrayın, sivri biberleri doğrayın, bu malzemeleri yağda bir süre kavurunuz. Bulgurla birlikte de pişecekleri için çok uzun kavurmaya gerek yoktur, soğan biraz pişene kadar kavurmak yeterli olacaktır, domatesler ve soğan suyunu saldığında salçayı da ekleyin. Ardından tel süzgeçte yıkadığınız pilavlık bulguru, 3 bardak içme suyunu, tuzu ve dilerseniz kuru naneyi ekleyerek birkaç kez karıştırınız, tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısınız ve pişene kadar bir daha karıştırmayınız. Pilav büyük oranda suyunu çekip üzerinde minik çukurlar ve kabarcıklar oluştuğunda ocağı kapatıp pilavınızı demlenmeye bırakabilirsiniz. 10 ila 15 dakika dinlendirmek yeterlidir.

Afiyet olsun.

Domatesli bulgur pilavını dilerseniz soğan, sivri biber gibi malzemeleri kullanmadan sadece şehriye ve domatesle de yapabilirsiniz. Bunun için en önce yarım çay bardağı tel ya da arpa şehriyeyi yağda kavurup ardından küp-küp doğradığınız domatesleri ekleyebilirsiniz, tarifin geri kalanını yukarıdakiyle aynı şekilde uygulayınız.

Bulgur pilavının 250 gramlık bir porsiyonunda 290 kalori vardır. Lifli, sağlıklı ve doyurucu bir besin olarak diyet yapanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
" } ] }