{ "title": "Dereotlu Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgurpilavi.gen.tr/images/dereotlu-bulgur-pilavi(1).jpg", "date": "20.01.2024 02:25:30", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Dereotlu bulgur pilavı, Yaz mevsiminde yanında soğuk cacık ile sık tüketilen dereotlu bulgur pilavını canınızın çektiği her zaman hazırlayıp tüketebilirsiniz. Özellikle kalorisi diğer pek çok bulgur pilavına oranla düşük olan dereotlu bulgur pilavını herkes rahatlıkla tüketebilir. Sağlık açısından da faydalı olan bu pilav, lif ve pek çok mineral bakımından da zengindir.

Dereotlu Bulgur Pilavı Malzemeleri
Dereotlu Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Dereotlu bulgur pilavı için uygun büyüklükte bir pilav tenceresi alalım ve içerisine sıvıyağla tereyağını ilave edelim. Kuru soğanın kabuklarını soyalım ve yemeklik şekilde doğrayıp ısınmış olan yağların içerisine ilave edelim. Soğanlar hafif kavrulunca sarımsağı temizleyip ezelim, soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürelim. 3 tane sivri biberi çok ince şekilde doğrayalım ve soğanların yanına alıp diriliklerini yitirene dek kavuralım. Biberler kavrulunca tenceremize domatesin kabuklarını soyup rendeleyelim ve malzemelerin yanına alıp karıştıralım. Domatesler diğer malzemeler ile özleşince tenceremize ince kıyım yapılmış dereotunu aktarıp tahta kaşıkla güzel bir şekilde karıştıralım.

Dereotu rengini değiştirince malzemelerin yanına temizlenmiş ve ılık suyla yıkanmış pilavlık bulguru ilave edip ocağın altını kısalım. Diğer tarafta pilavın içerisine girecek olan et veya tavuk suyunu bir tencerenin içerisine alıp ısıtalım. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatalım. Diğer tarafta pişmekte olan malzemelerin bulunduğu tencerenin altını açalım ve suyu bu aşamada tencerenin üzerine boca edelim.

Suyla buluştuktan sonra malzemelerin üzerine tuz ile karabiber ve kırmızı pul biber ilavesi yapıp tenceremizin kapağını kapatalım. Tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde pilavımızı yaklaşık 12-15 dakika kadar kısık ateşte suyunu çekene dek pişirelim. Sürenin ardından pilavımızı kontrol edelim ve istediğimiz kıvamda pişmişse ocağın altını kapatalım.

Tenceremizi ocağın üzerinden indirelim ve bir örtünün arasına sarıp 12 dakika kadar demlenmesi için bekletelim. 12 dakika donra pilavın sarılı olduğu örtüyü açalım ve dereotlu bulgur pilavımızı servis tabaklarına alıp sunum yapalım. Arzu ederseniz sunum aşamasında şekilli kalıplar kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin göz zevkinizi kalmıştır.

Afiyet olsun.
" } ] }