Bulgur pilavı, sebzeli, etli, tavuklu, salçalı ya da sade olarak pek çok şekilde yapılabilir. Özellikle kilo kontrolü için diyet yapan kişilere önerilen bulgur pilavı sağlık açısından da oldukça yararlıdır. İçeriğinde bulunan besin lifi sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır. Et yemekleri ile büyük uyum sağlayan bulgur pilavı köfte ve ayran ile servis edildiğinde damaklarda harika bir tat bırakarak vazgeçilmez yemekler arasına girebilir.
Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 tane orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tane kırmızı biber
2 tane yeşilbiber
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
4 su bardağı tavuk suyu (Tavuk suyu yoksa 1 tane tavuk bulyon+4 su bardağı su)
Kırmızı pul biber, tuz, karabiber
Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Kuru soğanların ve sarımsakların kabukları soyularak incecik kıyılır. Domateslerin kabuğu soyulduktan sonra rendelenir, biberler yıkanarak çekirdekleri temizlenir ve yemeklik doğranır. Uygun bir tencereye yağlar alınarak ısıtılır. Isınan yağa ilk olarak kuru soğan ve sarımsak eklenerek kavrulur. Soğanlar şeffaflaştıktan sonra biberler ilave edilerek 5 dakika kadar daha kavrulur. Ardından rendelenen domatesler ve salça eklenir. Domates bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Üzerine ayıklanarak yıkanmış bulgur ilave edilir ve karıştırılarak hafif kavrulur. Kaynatılmış tavuk suyu ya da sıcak suyun içinde eritilmiş bulyon ve 4 su bardağı su ilave edilir. Son olarak tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklenerek karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak pilav kısık ocakta pişmeye bırakılır. Pilav piştikten sonra ocaktan alınarak bir defa karıştırılıp 10 dakika kadar demlenir. Yanında bol salata ve yoğurt ile servis yapılır.