Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı; aslında hakkında hiçbir şey yazılmasına bile ihtiyaç olmayan, batısından doğusuna tüm memlekette; özellikle ev hanımlarının akşam yemeklerinde sunmak üzere tercih ettiği vazgeçilmez pilav tariflerinden biridir. O kadar sevilen bir tariftir ki; tek rakibi pirinç pilavıdır bile denebilir. Yöresi tam olarak belli değildir. Zaten Anadolu'da birçok bölgede yetişen bulgurdan dolayı ülkenin her köşesinde hemen hemen eşit olarak tercih edilen, tüm memlekete mal olmuş bir tariftir. Bu yazıda her ne kadar bulgur pilavı tarifinden bahsedilecek olsa da ülkemizde doğup büyüyen bizler dışında burada çok kısa bir süre vakit geçirenlerin bile bulgur pilavını bildiği su götürmez bir gerçektir. Fakat yine de bu tarif; ömrü boyunca sadece edilen ikramları kabul ederek hiç bulgur pilavı pişirmeye fırsat bulamayan, mutfak bilgisini geliştirmek isteyen amatör düzeydeki aşçı adayları için faydalı olacaktır. Çünkü bilindiği gibi bulgur pilavının malzemelerinin temin edilmesinde hiçbir zorluk yoktur ve tarifin hazırlanması da son derece basittir. Yazının devamında da bu basit ve kolay uygulanabilir bilgiler ışığında temel düzeyde adım adım bulgur pilavı tarifinden ve bulgur pilavı için gerekli malzemelerden söz edilmiştir.

Bulgur pilavı için gerekli malzemeler

  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 1 kâse bulgur
  • 2 çay bardağı sıcak su
  • 2 çay bardağı tavuk suyu
  • 2 adet sivri biber
  • Yeterli miktarda tuz
  • 4-5 tatlı kaşığı sıvı yağ
NOT: Yukarıdaki malzeme miktarları 3-5 kişilik standart servis yapılacağı var sayılarak verilmiştir. Farklı sayıda kişiye servis yapacak olanların malzeme miktarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Bulgur pilavı tarifi nasıl yapılır?

  • Bulgur pilavı tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım ön hazırlıklardan geçirilmesi ve tarife uygun bir hale sokulması gereklidir. Bunun için öncelikle domatesler, soğan ve biberlerin yıkanarak temizlenmeli, kabukları soyulmalı ve pişirmeye uygun büyüklükte küçük küçük parçalara kesilmelidir. Bunlar dışında malzemeler üzerinde özellikle yapılması gereken başka bir ön hazırlık yoktur. Zaten bilindiği gibi genel olarak hepsi sırayla tencereye atılarak pişirilecektir.
  • Yukarıdaki ön hazırlıklar yapıldıktan bulgur pilavı tarifine başlanabilir. İlk olarak bulgur pilavı malzemelerinden gerekli olanların kavrulması lazımdır. Eklenecek tüm malzemelerin sığabileceği ve pişirme işlemi yapmaya uygun bir tencere alınarak tüm tabanı yağlanır. Tencere konan yağın tüm yüzeye sinmesi ve bir süre kızarması beklenir. Yağ yeterince kızardıktan sonra öncesinde küçük küçük dilimlenmiş olan soğanlar tencereye atılır ve kavurma işlemine başlanır. Soğanların yeterince kavrulup kavrulmadığının ölçüsü renk değişimi olacaktır. Kavrulmaya başlayan soğanlar pembeleşecek ve kokusu da dış ortama sinecektir. Soğanlar bu duruma geldikten sonra bulgur pilavı tarifinde sonraki aşamalara geçilebilir.
  • Sonraki aşamada ise kavurma işlemine devam edilir fakat sırasıyla diğer malzemeler eklenir. Soğanlar kavrulduktan sonra; öncesinde aynı şekilde ince ince kıyılmış olan biber de tencereye atılır ve kavurma işlemine devam edilir. Bu arada kavurma sırasında belirtilmesi gereken bir püf nokta vardır ki; karışımın sık sık bir kaşık vb. Gereçle karıştırılmasıdır. Kavurma işleminin daha hızlı ve daha verimli olmasını sağlayacaktır. Biberler için de yeterli bir süre beklendikten sonra kavurma işlemi için sırada domatesler vardır. Öncesinde kabuğu soyulmuş ve ince ince dilimlenmiş olan domatesler de tencereye atılarak kavurma işlemine devam edilir. Kavrulan domatesler içlerindeki sıvıyı dış ortama verecek ve renkleri açılarak büzüleceklerdir.
  • Bulgur pilavının aromalarını oluşturacak malzemeler bu şekilde kavrulduktan sonra ise sıra tarifin ham maddesini, bulguru eklemeye gelmiştir. Öncesinde hazırlanarak bir kâsede bekletilen bulgurlar da ocaktaki tencereye dökülür ve karıştırarak kavurma işlemine devam edilir. Bu aşamada bulgurların yeterince kavrulması ve iyice özleşerek tenceredeki karışımla homojen bir hal alması çok önemlidir. Yer yer çiğ bulgur tanelerinin kalması, tencerede öbeklenmesi, vs. Durumlar istenmeyen durumlardır ve bulgur pilavının tadını bozacaktır.
  • Yukarıda söylenen püf noktalara dikkat edilerek bulgur da pişirildikten sonra tencereye tuz, 2 çay bardağı tavuk suyu ve 2 çay bardağı sıcak su eklenerek pişirme işlemine devam edilir. Bu son malzemeler de eklendikten sonra karıştırma işlemine kısa bir süre devam edilmelidir. Yani; karıştırma işlemi tüm pişirme işlemi boyunca devam etmeyecektir. Çünkü; bulgur pilavı için gerekli olan temel kısım tamamlanmıştır ve oluşan bu son karışımın bir süre dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden tuzu ve suyu eklenen bulgur pilavı karışımı; kısa bir süre karıştırıldıktan sonra ocak kısık ateşe alınır ve kapağı kapatılarak kendi kendine pişmeye bırakılır. Bu işlem; bulgur pilavı için elde edilen karışımın iyice özleşmesini ve son halini almasını sağlayacaktır. Kısık ateşte pişirme süresinin ölçüsü de bulgurun suyunun çekilmesidir. Pişmekte olan bulgur pilavında eklenmiş olan su miktarı azalacak, bulgur pilavı bildiğimiz katı görünümünü alacaktır. Bu görüntü oluştuktan sonra bulgur pilavı yeterince kısık ateşte bekletilmiş demektir.
  • Bulgur pilavının anlatıldığı gibi suyunu çekmesi sağlandıktan sonra ise geriye sadece ocaktan alınarak kapağı kapalı bir vaziyette dinlendirilmesi kalmıştır. Bu işlem de bulgur pilavı tarifinin son adımıdır. Bulgur pilavı yeterince dinlendikten sonra tabaklara konur ve servis edilir.
  • Bulgur pilavı tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 14.01.2024 09:36:31
Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Bulgur Pilavı Yorumları
şifre

7 Yorum Yapılmış "Bulgur Pilavı"
bulgur pilavını evet gerçekten hem yapımı kolay hemde sağlıklı bir yemek kilo aldırmıyor, şeker hastalarına iyi geliyor, hazmi kolay, lifli yiyecek daha ne olsun zaten sitede faydaları anlatılmış. Aile ve sürekli bulgur pilavını tüketmek lazım
Selam Turan . 31.01.2013
CEVAP YAZ
Soframızda uzun yıllardan bu yana pirincin yerini almış yegane üründür. Sonsuz faydaları nedeniyle pirincin kullanıldığı tüm pilav, sebze yemeği, dolma vs. gibi lezzetlerde kullanmaktayım.Sağlığınız için bulguru tercih edin.
Gülümser Koç . 02.02.2013
CEVAP YAZ
Bulgur pilavını yapıyorum ama her seferinde daha suyunu çekmeden altı yanıyor, altının yanmaması için ne yapmalıyım.Bilenler cevaplarsa sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Naci Coşkuncan . 21.02.2013 17:08:31
CEVAP YAZ
ben çok severim eşimde zaten sık sık yapar farklı tarifler aramiştim tarifleriniz için teşekkürler güzel bi çalışma olmuş
Kenan . 04.02.2013 14:31:33
CEVAP YAZ
bende çok severim çokta yerim web siteniz çok güzel olmuş
Hulisi . 05.02.2013 03:56:26
CEVAP YAZ
teflon veya seramikte yapın dibi tutmaz afiyet olsun
Sezai . 17.04.2013
CEVAP YAZ
suyunu çekmesine karşı kısın kısık ateşte pişirin
Ferda . 03.05.2013
CEVAP YAZ
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur pilavı nasıl yapılır?Pirinç pilavına kıyasla daha kolaydır. Çünkü bulgurun su çekme kapasitesi daha fazladır. Ayrıca bulgurun besleyici özelliği daha yüksektir. Vücudunuzun günlük lif ihtiyacınızı bir tabak bulgur pilavıyla karşılayabilirsiniz...
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur pilavı kaç kalori, bulgurla pişirilen bulgur pilavı son derece besleyici bir yemektir. İçeriğinde çözünen ve çözünmeyen lifler, vitaminler oldukça fazladır. Karbonhidrat değerinin düşük olmasının yanında, protein değeri yüksektir. Bu nedenle b...
Mercimekli Bulgur Pilavı
Mercimekli Bulgur Pilavı
Mercimekli Bulgur pilavı, mercimek ve bulgurun şahane uyumu ile lezzetine lezzet katarak sofralarınızı süsleyecek pilav çeşitleri arasında yer alan leziz bir pilavdır.Mercimekli Bulgur Pilavının Malzemeleri1 su bardağı pilavlık bulgur1 su bardağı yeş...
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı İçin Malzemeleri2 su bardağı bulgur1 su bardağı nohut4 su bardağı et suyu2 adet biber2 adet domates1 adet soğan2 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı kuru nane1 tatlı kaşığı pul biberNohutlu Bulgur Pilavı Nasıl ...
Rüyada Bulgur Pilavı Görmek
Rüyada Bulgur Pilavı Görmek
Rüyada bulgur pilavı görmek, genel olarak rüya sahibi için hayırlı anlamlar içerir. Bu rüyayı gören kişiler yaşamında bolluk ve bereketin eksik olmayacağını düşünmelidir. Bunun dışında bu rüyayı gören kişilerin çevresine bile katkıları olacaktır. Çev...
Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır
Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır
Bulgur pilavı nasıl yapılır?Bulgur pilavı, sebzeli, etli, tavuklu, salçalı ya da sade olarak pek çok şekilde yapılabilir. Özellikle kilo kontrolü için diyet yapan kişilere önerilen bulgur pilavı sağlık açısından da oldukça yararlıdır. İçeriğinde bulu...
Şehriyeli Bulgur Pilavı
Şehriyeli Bulgur Pilavı
Şehriyeli Bulgur Pilavı, genellikle ana yemeklerin yanında olmazsa olmazı pilav özellikle pirinç tercih edilerek hazırlanır. Ancak pirinç pilavının yanı sıra bulgur pilavı hem sağlıklı olması açısından hem de uygun fiyatıyla son yıllarda ev hanımları...
Biberli Bulgur Pilavı Tarifi
Biberli Bulgur Pilavı Tarifi
Biberli bulgur pilavı, akşam menüsünde sulu yemeklerin yanına yakışacağı gibi öğlen menüsünde ise sade olarak yanında bir bardak ayran veya cacık ile afiyetle tüketilebilecek bir pilav çeşididir. Her zaman kolaylıkla yapabileceğiniz biberli bulgur pi...
Mantarlı Bulgur Pilavı
Mantarlı Bulgur Pilavı
Mantarlı Bulgur Pilavı, vitaminli ve doyurucu bir pilav seçeneğidir. Öğle yemeklerinde de yenilebileceği gibi akşam menülerinde de tüketilebilecek bir ana yemek yardımcısıdır. İçerisinde kullanılan mantarın türü de oldukça önemlidir. Bu aşamada şunu ...
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada bulgur pilavı yemek, rüya sahibinin geçim sıkıntısından kurtulacağı anlamına gelir. Bulgur normal yaşamda da bereketi ve bolluğu simgeler. Rüyada bulgur görmek ise kişinin o sene içerisinde ferah bir yaşam süreceğine ve hiçbir sıkıntı görmeyec...
Bulgur Pilavı Faydaları
Bulgur Pilavı Faydaları
Bulgur pilavı faydaları açısından insan sağlığına oldukça yararlıdır. Yapılan araştırmalarda bağırsak kanserlerinde ve mide ülserlerindeki faydalı etkisi, bulgurdan yapılan pilavları yeniden gündeme getirmiştir. Yüksek posa miktarıyla, vücudun folik ...
Dereotlu Bulgur Pilavı
Dereotlu Bulgur Pilavı
Dereotlu bulgur pilavı, Yaz mevsiminde yanında soğuk cacık ile sık tüketilen dereotlu bulgur pilavını canınızın çektiği her zaman hazırlayıp tüketebilirsiniz. Özellikle kalorisi diğer pek çok bulgur pilavına oranla düşük olan dereotlu bulgur pilavını...

 

Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Mercimekli Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Rüyada Bulgur Pilavı Görmek
Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır
Şehriyeli Bulgur Pilavı
Biberli Bulgur Pilavı Tarifi
Mantarlı Bulgur Pilavı
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Bulgur Pilavı Faydaları
Dereotlu Bulgur Pilavı
Salçalı Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Etli Bulgur Pilavı
Sade Bulgur Pilavı
Erişteli Bulgur Pilavı
Havuçlu Bulgur Pilavı
Sebzeli Tavuklu Bulgur Pilavı
Kabaklı Bulgur Pilavı
Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı
Patatesli Bulgur Pilavı
Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Cevizli Bulgur Pilavı
Kepekli Bulgur Pilavı
Domatesli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı
Meyhane Bulgur Pilavı
Popüler İçerik
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı bulgur pilavı, Ülkemizde bulgur her yörede sevilerek tüketilen oldukça lezzetli bir besindir. En önemli özelliği sağlıklı olması ve pirince or...
Oktay Usta Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı, sevdiğiniz kişilerle geçireceğiniz en güzel akşam yemeklerini bir ziyafete dönüştürebileceğiniz eşsiz lezzette ve denenmiş b...
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Bulgur pilavı çeşitleri ile öğle veya akşam yemeğinizi ziyafete çevirebilirsiniz. Etli, patatesli, mercimekli, garnitürlü gibi pek çok çeşitleri olan ...
Etli Bulgur Pilavı
Etli Bulgur Pilavı
Etli bulgur pilavı; sade pirinç ve bulgur pilavlarından farklı lezzet arayanlar için oldukça basit ve lezzetli bir tariftir. Sade pilavlardan tek fark...
Sade Bulgur Pilavı
Sade Bulgur Pilavı
Sade bulgur pilavı; hemen hemen herkes tarafından çok iyi bilinen, ülkemizin dört bir yanında akşam yemeklerinde sunmak üzere ev hanımları tarafından ...
Erişteli Bulgur Pilavı
Erişteli Bulgur Pilavı
Erişteli bulgur pilavı, beğenerek tüketeceğiniz pilavlardan birisi olacaktır. Bu pilav özellikle et ya da tavuk yemekleriyle mükemmel uyum sağlayacakt...
Havuçlu Bulgur Pilavı
Havuçlu Bulgur Pilavı
Havuçlu bulgur pilavı, düşük kalorili, B vitamini açısından zengin ve lif oranı yönünden günlük ihtiyacınızı karşılayabilecek bulgurla hazırlanmış lez...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Mercimekli Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024